Het is helaas een bekend probleem dat het moeilijk is voor starters op de woningmarkt. Door de krapte op de huizenmarkt stijgen de huizenprijzen explosief, waardoor startende woningzoekende geen voet aan de grond krijgen. Maar het is niet hopeloos! Lees hieronder onze tips om als starter op de woningmarkt toch in het bezit te komen van een droomhuis!
1. Kan je een starterslening krijgen?
Steeds meer gemeenten roepen de starterslening weer tot leven, om woningzoekende starters tegemoet te komen. En met succes. Helaas bieden (nog) niet alle gemeenten deze mogelijkheid. Kijk hier of jouw gemeente de mogelijkheid voor een starterslening aanbiedt.
2. Hypotheek met NHG starter
NHG betekent Nationale Hypotheek Garantie. Als je een hypotheek met NHG afsluit heb je een veilige, verantwoorde en voordelige hypotheek. Je krijgt korting op de hypotheekrente, waardoor je maandlasten lager zullen zijn. Wil je in aanmerking komen voor de NHG, dan moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. De maximale hypotheek voor aankoop is 100% van de marktwaarde. Daarbij kan een hypotheek met NHG alleen worden toegepast bij een koopsom tot €355 000. Voldoe je aan de voorwaarden en maak je gebruik van de NHG regeling houd dan wel rekening met een provisie van 1% van de aankoopsom. De provisie lijkt misschien wel veel, maar dit is zo terugverdient doordat de rente lager is.
3. Belastingvrije schenking starters
Er bestaan meerdere mogelijkheden om als starter op de woningmarkt in het bezit te komen van je droomhuis. Een belastingvrije schenking is er ook één van. Het kan zijn dat er iemand binnen jouw familie een schenking kan en wil doen. Aan een belastingvrije schenking zit wel een schenklimiet van €106 671. Ook is het van belang dat je tussen de 18 en 40 jaar oud bent en dat de schenking binnen 3 jaar wordt gebruikt voor de aankoop van een woning.
4. Vergelijk hypotheken voor starters
Als je als starter op de woningmarkt ook nog eens zzp’er of flexwerker bent, kan het nóg lastiger zijn om een hypotheek te krijgen. Gelukkig worden de regels, die hierbij van kracht zijn, bij steeds meer geldverstrekkers versoepeld. Het loont dus zeker om eens te informeren bij een onafhankelijke hypotheekadviseur.
5. Staar je als starter op de woningmarkt niet blind
Als je als starter op de woningmarkt graag in een grote stad wilt wonen, dan loop je als snel tegen beperkingen aan. Helemaal als je ook geen gebruik kunt maken van een starterslening of het geluk hebt van een belastingvrije schenking. Verruim je blik en kijk eens naar een woning aan de rand van de stad of in één van de nabijgelegen plaatsen. Veelal liggen de huizenprijzen daar een stuk lager dan in de grote stad.
6. Houd je aan je budget
Het kan in sommige gevallen heel verleidelijk zijn om meer te bieden op je droomhuis dan je eigenlijk gepland had. Bedenk wel dat wanneer je een paar duizend euro meer biedt, dan gepland, de maandlasten ook zullen stijgen. Hierdoor kun je later in de problemen komen. Wij adviseren daarom, om echt goed naar je budget te kijken en daar niet overheen te gaan. Er komt écht wel een ander geweldig huis voorbij.
7. Hou de toekomst in je achterhoofd
Als woningzoekende op de huidige huizenmarkt is het misschien verleidelijk om een ander (type) huis te kopen dan wat je in eerste instantie van plan was. Wij adviseren je om jezelf de volgende vraag te stellen: “Is het realistisch dat ik 5 jaar of langer in dit huis ga wonen?” Is het antwoord ja, ga dan gerust de onderhandelingen aan. Is je antwoord nee, dan is het raadzaam om verder te zoeken. Een huis kopen brengt namelijk extra kosten met zich mee (notariskosten, overdrachtsbelasting, bouwkundige keuring enz.). Deze kosten verdien je niet terug als je je woning binnen 5 jaar weer verkoopt.
8. Schakel een aankoopmakelaar in
Als starter op de woningmarkt is een woning kopen nieuw voor je. Het is zeker verstandig om een aankoopmakelaar in te schakelen. Om je te helpen hebben wij een starterspakket gemaakt. Lees hier meer over de startersdeal